2014. január 21., kedd

Rendelő odafönt

 Egy amerikai kisvárosban élt Brackett doktor. Több beteget kezelt egymaga, mint a városka
többi orvosa együttvéve, de jóval kevesebbet keresett, mint bármelyik, mert Brackett doktor mindig szegény embereket gyógyított, olyanokat, akiknek nem volt pénzük. A leghidegebb éjszakán is szívesen felkelt, és húsz-huszonöt kilométert kocsikázott, hogy segítsen. A városban mindenki ismerte a doktor rendelőjét Ricé textilüzlete fölött. A keskeny lépcső alján ott volt a tábla:


Dr. Brackett
Rendelő odafönt

Dr. Brackett agglegény maradt. Egyszer jegyben járt Miss Elvira Cromwellel, a bankár leányával, de eskövője napján a doktort sürgősen elhívták egy távoli faluba, egy mexikói gyerekhez. Miss Elvira megsértődött, és visszaadta a jegygyűrűt. Azt mondta: olyan ember, akinek egy mexikói gyerek fontosabb, mint az esküvője, nem érdemli meg, hogy feleségül menjen hozzá. A városka sok asszonya egy véleményen volt Miss Elvirával, de a mexikói gyermek szülei nagyon hálásak voltak, amiért dr. Brackett meggyógyította a fiúcskát.
       A bénák, a sánták, a vakok negyven éven keresztül jártak fel a keskeny lépcsőn dr. Brackett rendelőjébe. Soha senkit nem utasított el.
     A   doktor hetven évet élt, aztán egy napon lehanyatlott a rendelő díványára és meghalt.
        Az  emberek arról beszéltek, hogy gyűjteni kellene dr. Brackettnek egy szép sírkőre. Arról is beszéltek, hogy mit véssenek a kőre. De a dolog sokáig húzódott, és végül semmi sem történt.
        Aztán egy napon George Gruber, a temetkezési vállalkozó azt mondta, hogy megvan a sírkő, felirat is van rajta. Annak a mexikói gyermeknek a szülei, akit dr. Brackett sok évvel ezelőtt meggyógyított, nagyon szomorúak voltak, hogy a doktornak nincs sírköve. Minthogy nekik maguknak nem volt pénzük, levették a táblát a lépcső aljáról, és kitűzték a sírra.
          Ez állt rajta:


Dr. Brackett
Rendelő odafönt

-o-o-
(találtam a neten)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése